Otomasyon Panoları
Otomasyon panosu, akla gelebilecek olan herhangi bir ticari yapının ya da bir ev için elektrik devirlerinin anası olarak bilinen bir beslenme sistemidir. Buradaki ana kablo otomasyon panosu sistemine geldikten sonra oradaki kesiciler sayesinde bir sonraki devrelere aktarılır ve dağılır. Bu noktada bulunan her cihazın en iyi performansı verebilmesi için uygun bir şekilde güç dağılımı olması gerekir. Bu sayede doğru bir şekilde elektrik dağılması mümkün hale gelir. Tüm bunlarla beraber dağıtım panosu güvenlik için de oldukça önem arz eder.
Otomasyon Panosu Nedir ve Ne İşe Yarar?
Dağıtım panoları, aslında sadece bir muhafaza etmekle görevli değildir. Bunun sebebi ise içerisinde bulunan birçok bağlantı noktası, toprak kaçağı ünitesi ve kişinin evine uygun olarak elektrik otomasyon panosu tam anlamıyla sağlamak için ara bağlantı kablolarını bulunduran bir genel sistemdir. Otomasyon panosu Genel olarak fabrikalarda atölyelerde işyerlerinde ve konutlarda elektrik enerjisinin ana dağıtımının yapıldığı panolar olarak bilinir. Bina tipi olduğu zaman trafo alçak gerilim çıkışı olarak direkt olarak ana dağıtım panosuna gelir ve oradan da tali panolara enerji dağıtımı yapar. Buradan da ölçüm panosuna gelir ve elektrik enerjisi ana dağıtım panosuna giriş yapmış olur.
Tali otomasyon panoları sistemine şalterden çıkış yapılır ve trafosu olmayan işyerlerinde ana yerden gelen enerji dağıtım panosuna giriş yapılır ve oradan da tesisi enerji dağıtımı olmuş olur. Yani otomasyon panosu ile bulunan tesisin enerji tesis ettiği yer tek bir panodan kontrol edilmesi mümkündür. Çok daha büyük tesisler değilse Kompanzasyon panosu ile birlikte montaj yapılabilmektedir. Otomasyon panoları bulunan Tesisin büyüklüğüne göre yani sağlayacağı enerjinin gücüne göre değişebilmektedir. Tesisin gücü ne kadar yüksekse bununla beraber şalter ve bara boyutları da büyüyeceği için panonun boyutları da aynı oranda büyür.